środa, 20 maja 2015

Naleśniki gryczane na słodko


























Moja dzisiejsza propozycja na śniadanie lub deser, zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej.
Kolor naleśników jest zależny od rodzaju mąki jakiej się używa. Moja jest z jasnej niepalonej, dzięki czemu nie wyczuwam charakterystycznej goryczki.

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody mineralnej
- 0,5 szklanki mleka
- olej do smażenia

dodatkowo: serek waniliowy, pomarańcz

Przygotowanie: Jajko zmiksować z mlekiem i wodą, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dolać więcej wody. Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu posmarować serkiem i dodać pomarańczę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz