środa, 20 maja 2015
Naleśniki gryczane na słodko
Moja dzisiejsza propozycja na śniadanie lub deser, zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej.
Kolor naleśników jest zależny od rodzaju mąki jakiej się używa. Moja jest z jasnej niepalonej, dzięki czemu nie wyczuwam charakterystycznej goryczki.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody mineralnej
- 0,5 szklanki mleka
- olej do smażenia
dodatkowo: serek waniliowy, pomarańcz
Przygotowanie: Jajko zmiksować z mlekiem i wodą, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dolać więcej wody. Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu posmarować serkiem i dodać pomarańczę.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz