wtorek, 21 lipca 2015

Grzebyki z marmoladą




























  Kruche grzebyki z marmoladą to mój smak dzieciństwa. Nie są bardzo słodkie, ponieważ ciasto nie zawiera cukru a jedynie trochę cukru waniliowego. Cienko posmarowane marmoladą, upieczone na złoty kolor są idealne do kawy czy herbaty. 

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 200g śmietany 18 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
dodatkowo: marmolada twarda

Przygotowanie: Margarynę, mąkę i cukier posiekać na stolnicy nożem. Dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto, przełożyć do miski przykrywając folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Brzeg ciasta posmarować marmoladą i zwinąć w rulon dwa razy i odkroić.

Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta.
Każdy rulonik pokroić na mniejsze kawałki, ok 6cm i z jednej strony ponacinać w kilku miejscach.
Ułożyć w półksiężyce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

























Posmarować białkiem z jajka i można posypać cukrem waniliowym.
Piec w 170 stopniach około 25 minut.
Smacznego!

1 komentarz: