sobota, 11 lipca 2015

Najlepsze ciasto ze śliwkami



























  Jakie ciasto jest najlepsze? Oczywiście szybkie w przygotowaniu i tak pyszne, że znika tego samego dnia.
  Ciasta ucierane to idealne rozwiązanie jeżeli nie mamy dużo wolnego czasu. Niestety pośpiech jest złym doradcą i te z owocami często zamieniają się w zakalec. Dlatego należy pamiętać o kilku zasadach: 
- składniki suche muszą być przesiane
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, czyli masło, jajka, śmietana itp.
- białka muszę być idealnie ubite
- składniki na ciasto mieszamy tylko do połączenia i zawsze w jednym kierunku

Jeżeli będziemy trzymać się tych zasad, zawsze będziemy cieszyć się idealnym ciastem.
Moja dzisiejsza propozycja to ze śliwkami i zawsze się udaje. Można dodać każde inne owoce i będzie równie pysznę. 

Składniki:
- 4 duże jajk
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 125 ml oleju
- 1,5 szklanki mąki tortowej
-1,5 szklanki proszku do pieczenia
- ok 500 gram śliwek pokrojonych na kawałki

Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  Mąkę razem z proszkiem przesiać i odłożyć. Do miski wbić białka i ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Ubijać cały czas aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Następnie dodać żółtka i połączyć. Nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Piana może zmniejszyć swoją objętość ale nadal będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
 Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka. Piec 175 stopniach przez ok 1h, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz