piątek, 8 maja 2015

Paprykarz domowy



























 Zawsze lubiłam paprykarz zwłaszcza ze świeżą bułeczką. Niestety w sklepie ciężko znaleźć taki o dobrym składzie. Dlatego postanowiłam, że pokombinuję i sama zrobię. Wyszło na prawdę dobry i bardzo podobny w smaku do tego z puszki. Jeżeli chodzi o rybę to najczęściej daję pół na pół makreli i tuńczyka i takie połączenie najbardziej mi odpowiada. Zapraszam do wypróbowania. 

Składniki:
- 1/2 makreli wędzonej
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, białego lub brązowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- sol, pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i to wszystko podsmażyć na niedużej ilości oleju. Ostudzić.
 Makrelę oczyścić z ości i rozdrobnić. Tuńczyka odlać z zalewy i połączyć z rybą. Dodać ryż, marchew z cebulą i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli będzie mało kleiste można dodać więcej ketchupu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz