sobota, 7 marca 2015

Zupa pomidorowa z ryżem


    To jest chyba moja ulubiona zupa. Aromatyczna, rozgrzewająca. Znam kilka sposobów jej przyrządzania ale ten przepis jest dla mnie najlepszy jeżeli nie mam dużo czasu. Dlatego warto ugotować więcej buliony warzywnego czy drobiowego i przechowywać w słoikach. Później można go wykorzystać do różnego rodzaju zup. 

Składniki:
-1l bulionu warzywnego
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz
-3/4 szklanki ryżu

Przygotowanie: Warzywa dobrze wyszorować i pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka i dodać czosnek. Zalać bulionem i gotować ok 15 minut aż warzywa lekko zmięknął. Następnie dodać ryż (można ugotować osobno). Wszystko gotować kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu, żeby nie przypalić ryżu. Na koniec można posypać suszoną bazylią lub pietruszką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz