niedziela, 29 marca 2015
Jabłecznik
Jeżeli nie mam ochoty na ciasta przekłada, które są czasochłonne to wtedy najczęściej robię ciasto ucierane z owocami. Jako, że lubię sezonowe owoce to wybrałam jabłka. Wystarczy je obrać i pokroić. Jest mniej pracy niż przy szarlotce a ciasto jest pyszne. Jeśli ktoś potrzebuje przepisu na szybkie ciasto to zapraszam.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 5 małych jabłek
- cynamon
Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę i ocet. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i poukładać na nim jabłka. Posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (jeżeli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe). Ostudzić. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz