poniedziałek, 6 czerwca 2016

Omlet z jabłkami























  Omlety, jajecznice, jajka gotowane mogłabym jeść codziennie! Jak większość ludzi zazwyczaj spieszę się rano, więc nie mam czasu na przygotowywanie czegoś co zajmie mi więcej jak 10 minut. Natomiast w dni wolne lubię przygotować sobie coś innego niż zazwyczaj. Dlatego dzisiejsza propozycja śniadania to omlet na słodko z podsmażonym jabłkiem i zapiekany w piekarniku. W całym domu pachniało jakbym robiła szarlotkę, i muszę przyznać że tak też smakowało! Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:
- 1 jabłko
- łyżeczka oleju kokosowego
- cynamon
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej

Przygotowanie: Jabłko umyć i pokroić w ćwiartki. Rozpuścić olej na patelni, wrzucić jabłko i smażyć przez kilka minut aż zmiękną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać. Całość przelać do natłuszczonej foremki i na wierz wyłożyć jabłka. Posypać cynamonem. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz