piątek, 17 kwietnia 2015

Pleśniaczek


























   Kolejne ciasto z domowych przepisów. Bardzo je lubię bo nie jest słodkie. Porzeczki nadają kwaskowatości i genialnie łączą się z kruchym ciastem. Mimo tego, że przepis jest od mamy to jednak wolę jak Ona je upiecze. Chyba wszyscy to znają, że najlepiej smakuje u mamy! 

Składniki:
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie: Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki cukru, 4 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, dodając do jednej kakao. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny.
 Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Blachę 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną cześć jasnego ciasta zetrzeć na dno formy. Posmarować dżemem. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz